In ultimii ani tot mai mulți antreprenori își deschid magazine online sau site-uri de prezentare ale afacerilor, cu scopul de a atinge succesul în comerțul electronic. Din păcate, nu toate magazinele online reușesc să se promoveze corect si sa aiba conversii. Te-ai intrebat vreodata de ce unele magazine online apar in primele rezultate ale cautarilor din google, dupa aceleasi cuvinte cheie, iar altele nu reusesc sa aiba deloc vizitatori ?
Iată cateva erori care pot împiedica clasarea in rezultatele din motoarele de cautare ale magazinului tău online .
Navigarea greoaie și design neintuitiv
Imaginează-ți că intri într-un magazin fizic unde totul este dezordonat, produsele nu sunt asezate pe raft si implicit sunt greu de găsit. Exact așa se simt și vizitatorii unui magazin online atunci cand iti viziteaza site-ul, iar categoriile / subcategoriile sunt inexistente sau produsele sunt adaugate in categoriile gresite . Inexistenta unei arhitecturi corecte si intuitive a meniului indica o experiență neplăcută de utilizare a site-ului si poate duce rapid la abandon.
Iata ce trebuie sa faci:
Simplifică structura meniului și organizează produsele în categorii si subcategorii dupa o logică usoara și intuitivă.
Folosește instrumente de testare a vitezei site-ului și optimizează fiecare element, de la imagini la plugin-uri.
Asigură-te că magazinul tău online este responsive, adică se adaptează atât pe desktop, cât și pe mobil.
Informații clare și detaliate despre produse
Un alt motiv des întâlnit pentru care un magazin online nu reușește să vândă este lipsa detaliilor despre produsele oferite. Clienții doresc să știe exact ce cumpără și au nevoie de informații complete.
Oferă descrieri detaliate si clare care includ specificațiile tehnice ale produselor, dimensiunile acestora, culorile și informațiile de utilizare.
Include imagini de înaltă calitate și, dacă este posibil, fotografii de produs în descriere . Imaginea principala a produsului trebuie sa reprezinte produsul real si sa fie pe fundal alb, fara alte elemente in jurul lui.
Strategia de Marketing inexistentă sau ineficientă
Ai construit un site superb, dar fără o promovare adecvată va fi ca un magazin fizic situat într-o zonă nelocuita. Majoritatea clienților nu vor ști niciodată de existența ta.
Investește timp și resurse în optimizarea SEO a site-ului (optimizarea pentru motoarele de căutare), folosind o strategie care să atragă vizitatori pe site, prin căutări organice si nu prin publicitate platita.
Creează o strategie de marketing pe rețele de socializare, concentrându-te pe platformele frecventate de audiența ta.
Procesul de checkout complicat
Un proces de checkout dificil poate transforma un client entuziasmat într-unul frustrat. Dacă checkout-ul durează prea mult , adica soliciti multe informatii irelevante, riști ca oamenii sa-si piarda rabdarea si sa iasa de pe site.
Oferă opțiunea de checkout ca oaspete, astfel încât clienții să nu fie obligați să creeze un cont înainte de a finaliza achiziția. Asta poate reduce frustrarea și poate grăbi procesul de cumpărare. Solicita doar informatiile de care ai nevoie pentru a livra produsele, si anume nume si prenume, adresa de e-mail, numar de telefon, adresa de livrare.
Ideal ar fi să ai un singur formular unde clientii sa isi poata introduce datele personale.
Asigură-te că site-ul accepta multiple opțiuni de plată, inclusiv plata prin Card de Credit, PayPal, Ordin de Plata ( OP ) , Plata in Rate.
Neglijarea Asistenței pentru Clienți
Serviciile de asistență pentru clienți ( customer suport) sunt esențiale într-un magazin online. Dacă clienții întâmpină probleme fie in procesul de comanda, fie au intrebari despre produse și nu pot obține ajutor rapid, este foarte probabil sa iasa rapid de pe site si să se îndrepte către competiție.
Asigura-te ca ai cat mai multe canale prin care clientii te pot contacta, inclusiv un buton de chat live, watsapp, un număr de telefon dedicat clientilor care sa fie cat mai vizibil , eventual afisat in partea de sus a site-ului pe fiecare pagina din site și suport prin e-mail.
Investeste în formarea corecta a echipei de suport pentru a oferi un răspuns rapid și bine informat. Invata angajatii sa le raspunda frumos clientilor, oricat de suparati ar fi acestia. Un răspuns corect si rapid poate transforma o experiență negativă într-una pozitivă.
Creează o secțiune FAQ (întrebări frecvente) pe site-ul tău care să abordeze cele mai comune nelămuriri ale clienților. Acesta este un mod eficient de a oferi soluții rapide fără a necesita contact direct.
Amintește-ți că fiecare client multumit va reveni la tine pe site si te va recomanda!